top of page

Rol E: Emissions de CO2 i Energies renovables

CONEIXENT EL PROBLEMA El desenvolupament tecnològic del segle XX ha portat a una millora de les condicions de vida de l'ésser humà, però ha tingut també conseqüències negatives al medi ambient: contaminació i esgotament dels recursos naturals.

La tendència és que la població mundial continui augmentant; hi ha diferents factors que influeixen en aquesta tendència, i a més hi ha diferències en l’evolució de la població entre països desenvolupats i en països en vies de desenvolupament. Fins quan podrà el nostre planeta mantenir-nos?: Existeix la problemàtica de com la societat actual consumeix més recursos dels que el planeta pot proporcionar-nos, i les repercussions que això té a l’actualitat i tindrà en un futur. El futur serà urbà: La tendència de la població a traslladar-se a les grans ciutats és una realitat. Per tant, cobra importància la seva bona gestió per tal de fer un ús racional dels recursos i minimitzar l’impacte mediambiental. Cal cercar solucions i el paper del desenvolupament científic i tecnològic dins la societat del coneixement serà clau per superar els reptes que ens depara el futur:

En aquest vídeo documental “Una veritat incòmode”, de l'exvicepresident del Estats Units Al Gore, pot trobar algunes de les claus sobre aquest tema.

A què ens comprometem?

Des de sempre, la humanitat ha explotat els recursos naturals sense tenir en compte els efectes negatius que causaven en la naturalesa. Avui dia, la humanitat s'enfronta a una crisi ambiental i intenta resoldre els problemes mitjançant cims i tractats internacionals.

Algunes fites històriques sobre problemes ambientals són els següents:

• La Conferència d'Estocolm al 1972. En aquesta conferència tots els participants van acceptar una visió ecològica del món i de la influència de l'home sobre el medi ambient.

• La Conferència sobre l'Educació Ambiental de Tbilissi en 1980. En aquest cim es va arribar a la conclusió que l'educació ambiental és un excel·lent mecanisme per lluitar contra la deterioració del medi ambient.

• El Protocol de Kyoto sobre el canvi climàtic en 1997. Aquest protocol té com a objectiu reduir les emissions dels gasos d'efecte hivernacle que causen l'escalfament global.

• La cimera de la Terra de Rio de Janeiro en 1992 i al 2012. En aquestes es van adoptar compromisos específics sobre el canvi climàtic i la biodiversitat i es van establir les estratègies necessàries per aconseguir el desenvolupament sostenible.

Les cimeres internacionals són manifestacions polítiques que mostren l'interès dels països sobre el medi ambient, però no els compromet a gens de forma específica. Així doncs, mentre que els països desenvolupats han començat promulgar lleis severes sobre la conservació dels recursos naturals, els menys desenvolupats amb prou feines prenen alguna mesura, la qual cosa és utilitzat per les grans indústries contaminants per instal·lar-se allí. És a dir, la contaminació es trasllada dels països rics als pobres però no es disminueix.

El 2015 es va celebrar a París la Cimera del canvi climàtic. Els negociadors de 196 països, van aprovar un acord sobre el clima buscava reduir dramàticament les emissions dels gasos d'efecte d'hivernacle que estan provocant un escalfament perillós del planeta

L'acord es va adoptar després 13 dies d'intenses negociacions, portarà a un canvi de rumb de les nacions signants i que podria canviar la manera en què l’energia de manera és produïda i consumida, ja que s’acorda reduir gradualment el consum de combustibles fòssils a favor de formes més netes d'energia.

Què són les energies renovables? Les energies renovables són aquelles que s'obtenen de fonts virtualment inesgotables. Això pot ser hagut de ben al fet que, com el seu propi nom indica, es renoven (p. ex. els biocombustibles), o bé per la gran quantitat que es disposa (p. ex. el Sol). A aquest concepte hem d'afegir un altre, que són ambientalment sostenibles. Si ben això està fora de la definició pròpiament aquesta, és una condició que han de complir perquè, almenys socialment, siguin considerades com a renovables. Això pot explicar-se ja que, la conservació del medi ambient és necessària per a la durada en el temps de la font d'energia. Dins d'aquesta categoria es troben els diferents aprofitaments de l'energia: solar, eòlica, mareomotriu, geotèrmica, hidroelèctrica, biocombustibles i la biomassa.

I en aquest punt, les tecnologies han de tenir un paper protagonista. Revisa aquest article (font www.consumer.es):

Qüestions:

Què coneixes del protocol de Kyoto?.Busca’n informació.

Compara els acords de Kyoto amb els acords del tractat de Paris sobre el medi ambient del 2015.

Quines creus que són les millors energies renovables de cara al futur i perquè?


bottom of page