top of page

Rol B: Energia solar / energia eòlica

ENERGIA SOLAR

L'energia solar fotovoltaica es basa en la captació d'energia solar i la seva transformació en energia elèctrica per mitjà de mòduls fotovoltaics. Són dispositius formats per metalls sensibles a la llum que desprenen electrons quan els fotons incideixen sobre ells. Converteixen energia lluminosa en energia elèctrica. Estan formats per cèl·lules elaborades a força de silici pur amb addició d'impureses de certs elements químics, sent capaços de generar cadascuna de 2 a 4 Amperes, a un voltatge de 0,46 a 0,48 V, utilitzant com a matèria primera la radiació solar. elèctriques; els panells capten l'energia solar transformant-la directament en elèctrica en forma de corrent continu, que s'emmagatzema en acumuladors, perquè pugui ser utilitzada fora de les hores de llum. Els mòduls fotovoltaics admeten tant radiació directa com a difusa, podent generar energia elèctrica fins i tot en dies ennuvolats.

Elements:

  • Generador Solar: Conjunt de panells fotovoltaics que capten energia lluminosa i la transformen en corrent continu a baixa tensió.

  • Acumulador: Emmagatzema l'energia produïda pel generador. Una vegada emmagatzemada existeixen dues opcions:

  • Transformar a través d'un inversor el corrent continu en corrent altern.

  • Regulador de càrrega: La seva funció és evitar sobrecàrregues o descàrregues excessives a l'acumulador, ja que els danys podrien ser irreversibles. Ha d'assegurar que el sistema treballi sempre en el punt de màxima eficàcia.

  • Inversor (opcional): S'encarrega de transformar el corrent continu produït pel camp fotovoltaic en corrent altern, la qual alimentarà directament als usuaris.

Tradicionalment aquest tipus d'energia s'utilitzava per al subministrament d'energia elèctrica en llocs on no era rendible la instal·lació de línies elèctriques. Amb el temps el seu ús s'ha anat iversificant fins al punt que actualment resulten de gran interès les instal·lacions solars en connexió amb la xarxa elèctrica.

L'energia fotovoltaica té moltíssimes aplicacions, en sectors com les telecomunicacions, automoció, nàutics, parquímetres. També podem trobar instal·lacions fotovoltaiques en llocs com a carreteres, ferrocarrils, plataformes petrolíferes o fins i tot en ponts, gaseoductes i oleoductes.

Té tantes aplicacions com pugui tenir l'electricitat. L'única limitació existent és el cost de l'equip o la grandària del camp de panells.

Fes un treball de recerca sobre aquesta tecnologia. Per començar, et proposem els següents vídeos i enllaços on pots aprendre com funciona aquesta tecnologia:

Fonts: www.consumer.es , Endesa Educa

ENERGIA EÒLICA

L’home sempre ha aprofitat l’energia del vent. El primer molí del qual tenim referències va funcionar al segle VI abans de Crist. Des de llavors, la tecnologia eòlica s’ha anat diversificant i ha permès bombejar aigua, moldre gra i, en l’actualitat, generar electricitat. Els darrers avenços permeten aprofitar millor el vent i, en conseqüència, produir més energia i reduir-ne el cost. L’energia eòlica és avui el sector energètic amb un creixement més ràpid en tot el món.

Els aerogeneradors tenen una vida útil d’entre 20 i 25 anys de mitjana. Passat aquest període, es poden substituir els aerogeneradors antics o bé desmantellar el parc. Els aerogeneradors vells es poden reutilitzar per determinats usos o bé reaprofitar-se com a ferralla. D’aquesta manera la instal.lació d’un parc eòlic es completament reversible.

Les energies renovables són vitals en la nostra lluita contra el canvi climàtic i tecnologies com l’eòlica poden ajudar a construir un sistema de generació d’energia sostenible pel futur.

Fes un treball de recerca sobre aquesta tecnologia. Per començar, et proposem els següents vídeos i enllaços on pots aprendre com funciona aquesta tecnologia:

Fonts: www.consumer.es , eolicat.net

Qüestions

Assenyala quins avantatges i inconvenients té cadascuna d'aquestes energies?

bottom of page