top of page

Rol C: Energia mareomotriu / Energia geotèrmica

ENERGIA MAREOMOTRIU

L'energia mareomotriu és la que resulta d'aprofitar les marees, és a dir, la diferència d'altura mitjana dels mars segons la posició relativa de la Terra i la Lluna, i que resulta de l'atracció gravitatòria d'aquesta última i del Sol sobre les masses d'aigua dels mars. En definitiva, es basa en la diferència d'altura mitjana segons la posició relativa de la Terra i la Lluna, que és resultat de l'atracció gravitatòria de la Terra i del Sol sobre les masses d'aigua dels mars. El rang mitjà està típicament entre 0,5 i 1 m, sent una mica major a les plataformes continentals.

Les marees dels oceans constitueixen una font gratuïta, neta i inesgotable d'energia, que al contrari que altres energies renovables, com l'eòlica o la solar, no depèn d'altres factors. Aquesta energia malgrat els seus potencials avantatges no ha estat de les més estudiades i només França i l'antiga Unió Soviètica tenen experiència pràctica en centrals elèctriques accionades per marees. És, però, un recurs hidràulic que té analogia amb la hidroelectricitat, l'energia mareomotriu podria aportar uns 635.000 gigawatts / hora (GW / h) anuals equivalents a 1.045.000.000 barrils de petroli o 392.000.000 tones de carbó / any. A partir de l'any 1973, quan el món va prendre consciència de la finitud dels combustibles convencionals no renovables, es van intensificar els estudis de tots els tipus de documentació d'energies renovables no convencionals: solar, eòliques, geotèrmica, mareomotriu, etc. L'energia mareomotriu és una de les catorze fonts noves i renovables que estudien els organismes especialitzats de les Nacions Unides. Aquesta energia no es veu limitada ni pel clima ni per l'època de l'any i la tècnica consisteix a canalitzar l'aigua de la marea en una conca, i en el seu camí accionar les turbines d'una central elèctrica. Quan les aigües es retiren, també generen electricitat. En l'actualitat sembla que el món està prenent consciència de la situació que pot s'acosta i ha tingut en compte els avantatges que ofereix, així ha augmentat l'interès per està nova forma d'energia.

Fes un treball de recerca sobre aquesta tecnologia. Per començar, et proposem els següents vídeos i enllaços on pots aprendre com funciona aquesta tecnologia:

Fonts: www.consumer.es

ENERGIA GEOTÈRMICA

L'energia geotèrmica és una energia renovable que aprofita la calor del subsòl per climatitzar i obtenir aigua calenta sanitària de forma ecològica. Encara que és una de les fonts d'energia renovable menys conegudes, els seus efectes són espectaculars d'admirar en la naturalesa. Què és l'energia geotèrmica? Quines aplicacions té l'energia geotèrmica? Es tracta d'una energia considerada neta, renovable i altament eficient, aplicable tant en grans edificis -hospitals, fàbriques, oficines, etc.-, en habitatges i fins i tot en immobles ja construïts. Suècia va ser el primer país europeu a utilitzar l'energia geotèrmica, com a conseqüència de la crisi del petroli de 1979. En altres països com Finlàndia, Estats Units, Japó, Alemanya, Holanda i França la geotermia és una energia molt coneguda i implantada des de fa dècades. Com funciona? Aquesta calor continguda en el subsòl és emprat mitjançant l'ús de Bombes de Calor Geotèrmiques per escalfar a l'hivern, refrigerar a l'estiu i subministrar aigua calenta sanitària. Per tant, cedeix o extreu calor de la terra, segons vulguem obtenir refrigeració o calefacció, a través d'un conjunt de col·lectors (panells) enterrats en el subsòl pels quals circula una solució d'aigua amb glicol. Trobem exemples d'aplicació de la geotermia fins i tot a les ciutats, amb iniciatives innovadores i eficients. Un dels casos és el de l'estació de Pacífic de Metre de Madrid, que serà la primera de tota la xarxa de metro capaç de generar la seva pròpia energia per a la climatització de les seves instal·lacions a través d'un sistema de geotermia. Gràcies a això, aquesta instal·lació estalviarà fins a un 75% d'energia i reduirà en un 50% les seves emissions de CO₂. En resum, una alternativa interessant per a la climatització de tot tipus d'instal·lacions, edificis i habitatges.

Fes un treball de recerca sobre aquesta tecnologia. Per començar, et proposem els següents vídeos i enllaços on pots aprendre com funciona aquesta tecnologia:

Fonts: www.consumer.es

Qüestions

Assenyala quins avantatges i inconvenients té cadascuna d'aquestes energies?

bottom of page