top of page

Rol D: Biomassa / Hidrògen com energia renovable

Hidrògen com energia renovable

L'hidrogen és l'element més simple i més abundant de l'univers. Es pot trobar molt hidrogen en el seu estat natural. L'hidrogen és font d'energia alternativa pel que sembla ser una energia amb moltes possibilitats o algunes que podem aplicar en la nostra vida diària. Coneguem una mica més sobre l'energia de l'hidrogen, i les seves aplicacions en la vida quotidiana. L'energia de l'hidrogen és una font d'energia alternativa que pot utilitzar-se en lloc del carbó o del petroli. Com transformar aquest element d'energia? L'hidrogen pot transformar-se gràcies a una tecnologia similar a la utilitzada per a la fabricació de les piles.

Les piles de combustible tranformen l'energia química en energia elèctrica mitjançant una reacció electroquímica. Les piles de combustible necessiten un subministrament d'hidrogen i d'aire per produir electricitat. L'hidrogen i l'oxigen penetren en la cèl·lula que produeix la reacció electroquímica. D'aquesta manera s'allibera l'electricitat, la calor i l'aigua (H2O).

Fes un treball de recerca sobre aquesta tecnologia. Per començar, et proposem els següents vídeos i enllaços on pots aprendre com funciona aquesta tecnologia:

Fonts: Toyota, Som Energia, www.erenovable.com

Biomassa

La biomassa, en l'àmbit de la tecnologia de les fonts d'energia renovables, és la matèria orgànica d’origen vegetal o animal, que pot ser utilitzada com a font d'energia, ja sigui com a combustible o per altres processos. La biomassa utilitzada com a font d'energia pot incloure material vegetal d'origen agrícola, provinent de conreus destinats específicament a aquesta finalitat o de subproductes o restes d'altres cultius, biomassa d'origen forestal (llenya sobretot), i productes o subproductes d'origen animal, com els fems. L'energia de la biomassa sol utilitzar-se per al seu aprofitament com a energia tèrmica o, indirectament, per a la generació d'energia elèctrica. A vegades s'inclou també en la biomassa l'obtenció d'energia a a partir de residus urbans com la incineració de les deixalles domèstiques o industrials, o la seva metanització i posterior combustió.

El terme biomassa s'utilitzà originàriament en l'àmbit de l'estudi ecològic dels ecosistemes naturals, per a referir-se a total dels organismes vius existents en una comunitat o en un ecosistema, mesurats com la massa dels mateixos, a la qual sovint s’afegia també la matèria orgànica no viva, utilitzable com a font d’energia per a l’activitat biològica.

En termes energètics, s'utilitza com energia, com és el cas de la llenya, dels olis per produir biodièsel, del agroalcohol, del biogàs i del bloc sòlid combustible. No es considera renovable perquè el seu cicle de regeneració és més llarg que el seu temps de consum. A més, pel seu baix poder calorífic, produir biomassa necessitaria moltes hectàrees de plantacions que caldria llevar a cultius per a aliments o acaparar més terreny salvatge.

La biomassa pot ser usada en petites quantitats com a producte de reciclat de residus, com ocorre amb el biogàs (metà) obtingut de les escombraries orgàniques o amb el petroli blau per a fer baixar el diòxid de carboni emès per cimenteres i altres indústries. Tanmateix, la biomassa no pot ser mai una font principal d'energia, ja que seria absurd haver de produir quantitats molts majors d'escombraires només per a poder obtenir-la. A més, faria falta la superfície total d'uns quants planetes Terra només amb els conreus de biomassa necessaris per a substituir l'energia obtinguda actualment pels combustibles fòssils.

Fes un treball de recerca sobre aquesta tecnologia. Per començar, et proposem els següents vídeos i enllaços on pots aprendre com funciona aquesta tecnologia:

Fonts: www.consumer.es , bioplat, Endesa Educa

Qüestions

Assenyala quins avantatges i inconvenients té cadascuna d'aquestes energies?

bottom of page