top of page

Rol A: Smart Cities / captura de CO2

SMARTCITIES, SOSTENIBILITAT I MEDI AMBIENT

La preocupació pel futur de les ciutats no només es deu a l'augment de la població, sinó també a l'impacte que té aquest increment sobre el medi ambient. Segons l'ONU, els nuclis urbans consumeixen entre el 60 i el 80% de tota l'energia del planeta però, a més, generen el 75% de les emissions de gasos contaminants. És a dir, si a aquestes elevades quantitats els afegim encara més habitants l'impacte seria devastador si no es plantegen mesures. Per això, la capacitat de crear espais urbans més habitables i la cura de l'entorn són els principals beneficis del concepte Smart City.

El 2050, el 70% de la població mundial viuran en centres urbans. A més, l'ONU adverteix que l'augment de la població a les ciutats pot arribara ser un gran problema, tret que s'estableixi un equilibri entre elsaspectes socials i ambientals, així com entre els propis ciutadans. A Espanya aquest problema també s'està veient reflectit, ja que només el 20% de la població habita encara en zones rurals. Els projectes tecnològics enfocats a la construcció de ciutats intel·ligents abasten moltes àrees com la mobilitat, l'eficiència energètica, l'educació, la salut, la seguretat o l'urbanisme. En tots els casos, l'objectiu és generar beneficis per als seus residents, com per exemple:

Gestió de recursos sostenible, segregació de residus, gestió eficient de parcs i jardins, mesura de paràmetres ambientals, reducció de la contaminació, predicció al·lèrgica, estalvi d'aigua, reducció emissions de CO2. Milloren la mobilitat: els transports, els fluxos de persones o la circulació vial són alguns dels principals focus d'atenció de les ciutats intel·ligents. Les iniciatives en aquest sentit se centren a millorar el trànsit de vehicles, disminuir els embusos, facilitar els desplaçaments en transport públic, evitar grans esperes, o dissenyar espais que afavoreixin el desplaçament a peu de les persones.

Promouen l'eficiència energètica: existeixen projectes de Smart City basats en l'eficiència a l'hora de generar, distribuir, i consumir energia. Amb aquestes iniciatives les ciutats aconsegueixen reduir la despesa en aquest concepte, alguna cosa palpable no només des del punt de vista de la població en general, sinó també en les llars.

Preserven l'entorn: a través d'iniciatives com la inversió en sistemes que optimitzen el consum d'energia, la creació d'espais verds, la promoció del cotxe electrònic o de les energies renovables, les ciutats intel·ligents cuiden del medi ambient. Això a més repercuteix de manera positiva en la salut de les persones i en l'economia de la població.

Més habitables: la planificació de les ciutats intel·ligents té per objectiu la comoditat dels seus habitants. La manera d'aconseguir-ho pansa per múltiples idees per millorar la gestió de l'aigua, que hi hagi més seguretat, que existeixin espais oberts, recollida d'escombraries més netes i menys molestes, més zones verdes, promoció de vehicles electrònics.

Fes un treball de recerca sobre aquesta tecnologia. Per començar, et proposem els següents vídeos i enllaços on pots aprendre com funciona aquesta tecnologia:

Fonts: www.consumer.es , Telefonica, Endesa Educa, www.ecointeligencia, www.tecnoegael

CAPTURA I EMMAGATZEMAMENT GEOLÒGIC DE CO2

La captura i emmagatzemament de CO2 presenta el potencial de contribuir de manera substancial a estabilitzar la concentració de CO2 en l'atmosfera. L'objectiu és assolir els nivells necessaris per controlar la intensitat del canvi climàtic de cara a la preservació del planeta.

La captura i emmagatzemament de CO2 consisteix en la captació de CO2 d'una font emissora i la seva compressió, transport i injecció en estructures geològiques subterrànies, per tal d'aconseguir un confinament efectiu a llarg termini, o el seu ús i transformació en biomassa i compostos químics.

En la indústria petroliera la captura i l'emmagatzematge de CO2 és un procés d'ús relativament comú des de fa 30 anys. En molts camps de producció de cru i gas s'obtenen corrents de CO2 que, sent present al jaciment del costat dels hidrocarburs, se separa d'aquests durant el procés de producció per tal d'obtenir productes aptes per a la seva venda.

En determinats casos, aquests corrents de CO2 es tornen a injectar al jaciment per incrementar la pressió d'aquest i recuperar una quantitat addicional d'hidrocarbur que, d'una altra manera, quedaria al jaciment sense poder-se extreure.

Actualment es busca l'aplicació d'aquesta tecnologia contra el canvi climàtic, capturant el CO2 que es produeix en grans focus emissors i emmagatzemant-lo en qualsevol de les formacions geològiques aptes, sempre en condicions segures i duradores.

Encara que el cost de la tecnologia és avui en dia elevat, existeixen projectes en els quals des de fa més d'una dècada s'està injectant CO2 al subsòl, tant en formacions profundes saturades d'aigua salada com en pous de petroli i gas.

Aquests projectes estan servint per demostrar la viabilitat de la tecnologia, tant des del punt de vista econòmic com de la seguretat de l'emmagatzematge.

Fes un treball de recerca sobre aquesta tecnologia. Per començar, et proposem els següents vídeos i enllaços on pots aprendre com funciona aquesta tecnologia:

Fonts: AENOR. CIUDEN

Qüestions

Assenyala quins avantatges i inconvenients té cadascuna d'aquestes energies?

bottom of page